Grâu spelta
Istoric
Grâul spelta a fost redescoperit recent când s-a căutat o alternativă mai sănătoasă la grâu şi la făina obţinută din grâu. Astfel s-a făcut o revenire la o cereală care omenirea a consumat-o de-a lungul mai multor milenii. Spelta, datorită rezistenţei superioare la boli şi dăunători, nu necesită tratament cu chimicale, deci este recomandat pentru cultivare bio. În plus, spelta este rezistentă şi la radiaţii. Datorită conţinutului de acid acid silicic are efect benefic asupra gândirii şi capacităţii de concentrare. Dermatologii recomandă trecerea la o dietă bazată pe spelta pentru întreţinerea tenului şi la tratarea neurodermatitei.
Povestea grâului spelta ÖKO-10 porneşte la începutul anilor `80 când Kalmár Gergely a început să cultive acest soi folosind materiale din banca de gene. În urma selecţiilor şi analizelor în 1995 a fost propus pentru înregistrare ca soi nou sub denumirea de ÖKO-10. În 1998 soiul a fost recunoscut în Ungaria şi în 2000 a primit licenţă din partea statului. Tot în acest an a fost înregistrat în UE.
Conținut
Datorită conţinutului de gluten din făina de spelta se pot obţine produse de panificaţie, aluaturi şi pâine de calitate superioară care au o perioadă de valabilitate mai lungă faţă de produsele obţinute din alte cereale.
Este tot mai răspândit tratamentul naturist cu iarbă de spelta care presupune consumarea zilnică de zeamă obţinută din iarbă de spelta de zece zile care rezultă din seminţa de spelta germinat.
Spelta decorticată se poate fierbe ca şi orezul, fiind gata în aproximativ jumătate de oră. Din făină de spelta, apă şi sare de mare se obţine seitanul – un înlocuitor excelent de carne – cu conţinut ridicat de gluten de spelta şi conţinut redus de carbonaţi.
Din spelta se poate fabrica şi bere, asemănător cu berea din grâu. Totodată, prăjit, se poate utiliza ca înlocuitor de cafea.
Făină integrală fină din grâu spelta
Conținut
Condiplant foloseşte spelta din producţia proprie pentru obţinerea făinii integrale fine. Producţia de spelta ÖKO-10 pe ferma de pe Valea Mureşului se desfăşoară în condiţii de trecere la cultură bio, fără îngrășăminte chimice.
Dacă există cereale din care merită fabricat făină integrală, atunci grâul spelta este alegerea perfectă, pentru că – datorită plevei groase – conţine puţină tărâţă, având doar o membrană fină care nu îngreunează făina, deci se recomandă ca un bun ingredient nu numai pentru pâine, ci şi pentru produse de cofetărie. Putem obţine aproape orice produs de cofetărie din făină integrală din grâu spelta. În ceea ce priveşte pâinea, şi în cazul făinii integrale din spelta, este recomandată utilizarea maielei, dar nu necesită adaosuri.
Faţă de alte soiuri de grâu, are conţinut mai ridicat de proteine şi gluten, conţine aminoacizi utili pentru organismul uman, are conţinut ridicat de vitamine, fiind şi o sursă importantă de calciu, magneziu, seleniu şi fosfor.
Utilizare
Făină integrală fină din grâu spelta este ingredientul ideal pentru orice mâncare sau produs de patiserie de casă cu conţinut de făină integrală bogat în nutrienţi:
-
- sursă naturală a mineralelor importante pentru organismul uman precum cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor şi zink,
- sursă naturală a vitaminelor B#, B6 şi B9 (acid folic),
- natural conţine cu 25% mai multe proteine faţă de alte făinuri fine,
- alternativă mai bogată faţă de alte făinuri integrale pentru reţete care au la bază făină integrală tradiţională, conţinând mai multe vitamine B, minerale şi proteine.
Fabricare
Făina integrală fină Condiplant este fabricată întro moară mică cu piatră vulcanică în condiţii blânde. Măcinarea lentă nu modifică calitatea nutrienţilor din bobul de spelta, calitatea făinii fiind mai bună decât în cazul măcinării în condiţii industriale în timpul căreia temperatura bobului poate ajunge şi la 80 de grade. Făina produsă de Condiplant este fină pentru că este trecută printro sită de 400 μm, astfel este recomandată şi pentru produse de cofetărie.
Documente
Conținut în vitamine
Vitamine | cantitate | CR %* |
Vitamina B6 | 0,23 mg | 12% |
Vitamina E | 0,79 mg | 4% |
Vitamina K | 3,6 μg | 4% |
Tiamină | 0,364 mg | 24% |
Riboflavin | 0,113 mg | 7% |
Niacina | 6,846 mg | 34% |
Acid pantotenic | 1,068 mg | 11% |
Folate | 45 μg | 11% |
*Consumul de referință al unui adult în 100 g produs
Referință: skipthepie.org
Conținut în minerale
Minerale | Cantitate | CR%* |
Calciu | 27 mg | 3% |
Fier | 4,44 mg | 25% |
Magneziu | 136 mg | 34% |
Fosfor | 401 mg | 40% |
Potasiu | 388 mg | 8% |
Sodiu | 8 mg | 0% |
Zinc | 3,28 mg | 22% |
Cupru | 0,511 mg | 26% |
Mangan | 2,983 mg | 149% |
Seleniu | 11,7 μg | 17% |
*Consumul de referință al unui adult în 100 g produs
Referință: skipthepie.org