Făină integrală fină din grâu spelta

Făină integrală fină din grâu spelta 1 kg
Făină integrală fină din grâu spelta 1 kg
Făină integrală din grâu spelta 5kg
Făină integrală din grâu spelta 5kg
Tărâţă spelta 500 g
Făină spelta
Făină spelta
Grâu spelta decorticat
Grâu spelta decorticat
Grâu spelta nedecorticat
Grâu spelta nedecorticat

Grâu spelta

Istoric

Grâul spelta a fost redescoperit recent când s-a căutat o alternativă mai sănătoasă la grâu şi la făina obţinută din grâu. Astfel s-a făcut o revenire la o cereală care omenirea a consumat-o de-a lungul mai multor milenii. Spelta, datorită rezistenţei superioare la boli şi dăunători, nu necesită tratament cu chimicale, deci este recomandat pentru cultivare bio. În plus, spelta este rezistentă şi la radiaţii. Datorită conţinutului de acid acid silicic are efect benefic asupra gândirii şi capacităţii de concentrare. Dermatologii recomandă trecerea la o dietă bazată pe spelta pentru întreţinerea tenului şi la tratarea neurodermatitei.

Povestea grâului spelta ÖKO-10 porneşte la începutul anilor `80 când Kalmár Gergely a început să cultive acest soi folosind materiale din banca de gene. În urma selecţiilor şi analizelor în 1995 a fost propus pentru înregistrare ca soi nou sub denumirea de ÖKO-10. În 1998 soiul a fost recunoscut în Ungaria şi în 2000 a primit licenţă din partea statului. Tot în acest an a fost înregistrat în UE.

Conținut

Datorită conţinutului de gluten din făina de spelta se pot obţine produse de panificaţie, aluaturi şi pâine de calitate superioară care au o perioadă de valabilitate mai lungă faţă de produsele obţinute din alte cereale.

Este tot mai răspândit tratamentul naturist cu iarbă de spelta care presupune consumarea zilnică de zeamă obţinută din iarbă de spelta de zece zile care rezultă din seminţa de spelta germinat.

Spelta decorticată se poate fierbe ca şi orezul, fiind gata în aproximativ jumătate de oră. Din făină de spelta, apă şi sare de mare se obţine seitanul – un înlocuitor excelent de carne – cu conţinut ridicat de gluten de spelta şi conţinut redus de carbonaţi.

Din spelta se poate fabrica şi bere, asemănător cu berea din grâu. Totodată, prăjit, se poate utiliza ca înlocuitor de cafea.

Făină integrală fină din grâu spelta

Conținut

Condiplant foloseşte spelta din producţia proprie pentru obţinerea făinii integrale fine. Producţia de spelta ÖKO-10 pe ferma de pe Valea Mureşului se desfăşoară în condiţii de trecere la cultură bio, fără îngrășăminte chimice.

Dacă există cereale din care merită fabricat făină integrală, atunci grâul spelta este alegerea perfectă, pentru că – datorită plevei groase – conţine puţină tărâţă, având doar o membrană fină care nu îngreunează făina, deci se recomandă ca un bun ingredient nu numai pentru pâine, ci şi pentru produse de cofetărie. Putem obţine aproape orice produs de cofetărie din făină integrală din grâu spelta. În ceea ce priveşte pâinea, şi în cazul făinii integrale din spelta, este recomandată utilizarea maielei, dar nu necesită adaosuri.

Faţă de alte soiuri de grâu, are conţinut mai ridicat de proteine şi gluten, conţine aminoacizi utili pentru organismul uman, are conţinut ridicat de vitamine, fiind şi o sursă importantă de calciu, magneziu, seleniu şi fosfor.

Utilizare

Făină integrală fină din grâu spelta este ingredientul ideal pentru orice mâncare sau produs de patiserie de casă cu conţinut de făină integrală bogat în nutrienţi:

    • sursă naturală a mineralelor importante pentru organismul uman precum cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor şi zink,
    • sursă naturală a vitaminelor B#, B6 şi B9 (acid folic),
    • natural conţine cu 25% mai multe proteine faţă de alte făinuri fine,
    • alternativă mai bogată faţă de alte făinuri integrale pentru reţete care au la bază făină integrală tradiţională, conţinând mai multe vitamine B, minerale şi proteine.

Fabricare

Făina integrală fină Condiplant este fabricată întro moară mică cu piatră vulcanică în condiţii blânde. Măcinarea lentă nu modifică calitatea nutrienţilor din bobul de spelta, calitatea făinii fiind mai bună decât în cazul măcinării în condiţii industriale în timpul căreia temperatura bobului poate ajunge şi la 80 de grade. Făina produsă de Condiplant este fină pentru că este trecută printro sită de 400 μm, astfel este recomandată şi pentru produse de cofetărie.

Documente

Conținut în vitamine

Vitamine cantitateCR %*
Vitamina B60,23 mg12%
Vitamina E0,79 mg4%
Vitamina K3,6 μg4%
Tiamină0,364 mg24%
Riboflavin0,113 mg7%
Niacina6,846 mg34%
Acid pantotenic1,068 mg11%
Folate45 μg11%

*Consumul de referință al unui adult în 100 g produs
Referință: skipthepie.org

Conținut în minerale

MineraleCantitateCR%*
Calciu27 mg3%
Fier4,44 mg25%
Magneziu136 mg34%
Fosfor401 mg40%
Potasiu388 mg8%
Sodiu8 mg0%
Zinc3,28 mg22%
Cupru0,511 mg26%
Mangan2,983 mg149%
Seleniu11,7 μg17%

*Consumul de referință al unui adult în 100 g produs
Referință: skipthepie.org