Făină integrală de hrișcă se obține dintro plantă cu conținut bogat nutrițional, având aromă de condiment și formă particulară, se regăsește în dieta aproape fiecărui popor.
Hrişca conține în principal carbohidrați, 56-77% amidon şi 17-20% fibră constituită 12-17% celuloză, de asemenea conține hemiceluloză și lignină. Hrişca conține mult mai multă fibră în comparație cu celelalte cereale folosite în dieta tradițională, 25,7 g/100 g față de 11,71 g/100 g în cazul grâului (făina Graham). Datorită conținutului ridicat în fibre, integrarea produselor din hrișcă în nutriția modernă este benefică.
În comparație cu celelalte cereale, hrișca are conținut însemnat de calciu (324 mg/100 g) și magneziu (85 mg/100 g). De asemenea, constituie un avantaj conținutul redus de sodiu (4,4 mg/100 g) și conținutul relativ ridicat de potasiu (324 mg/100 g).
Din punct de vedere al oligoelementelor, hrișca este bogată în fier, cupru și zinc.
Făina integrală de hrișcă constituie și o sursă importantă de vitamine conținând aproape toată gama de vitamine B. Are în compoziție cantități însemnate de tokoferol (vitamina E), riboflavin (vitamina B2) şi tiamină (vitamina B1). Pe lângă aceste elemente conține şi alte componente cu efecte benefice cum ar fi flavonoide cu acțiune antioxidantă şi rutina (vitamina P) ca medicament în cazul hemoragiilor capilare şi efectelor secundare ale terapiei cu raze. Hrişca poate fi folosită şi în cazul dietei la tensiune ridicată. Se poate utiliza pentru tratarea cu meniu preventiv a constipației şi unor cazuri de cancer (colon sau rect). Se poate integra în dieta diabeticilor, în cazul afecțiunilor cu Candida albicans şi hiperlipoproteinemiei.
Conținut în vitamine
Vitamine | cantitate | CR %* |
Vitamina B6 | 0,582 mg | 29% |
Vitamina E | 0,32 mg | 2% |
Vitamina K | 7 μg | 9% |
Tiamină | 0,417 mg | 28% |
Riboflavin | 0,19 mg | 11% |
Niacina | 6,15 mg | 31% |
Acid pantotenic | 0,44 mg | 4% |
Folat | 54 μg | 14% |
*Consumul de referință al unui adult în 100 g produs
Referință: skipthepie.org
Conținut în minerale
Minerale | Cantitate | CR%* |
Calciu | 41 mg | 4% |
Fier | 4,06 mg | 23% |
Magneziu | 251 mg | 63% |
Fosfor | 337 mg | 34% |
Potasiu | 577 mg | 12% |
Sodiu | 11mg | 0% |
Zinc | 3,12 mg | 21% |
Cupru | 0,515 mg | 26% |
Mangan | 2,03 mg | 101% |
Seleniu | 5,7 μg | 8% |
*Consumul de referință al unui adult în 100 g produs
Referință: skipthepie.org