Condiplant

Istoric Condiplant

SC Condiplant SRL a fost fondată în 2013.

Domeniu de activitate: cultivarea plantelor medicinale şi condimentelor, colectarea florei naturale şi prelucrarea acestora.

Activitatea de cultivare şi prelucrare a fost pornită la Găleşti. Terenurile familiei fondatoare se află la Voivodeni şi Reghin, calitatea acestora este superioară terenurilor aflate în valea Nirajului. Astfel din 2014 SC Condiplant SRL a închiriat aceste terenuri şi prelucrarea s-a mutat la Voivodeni. În prezent sunt cultivate 22,5 ha la Voivodeni şi 14 ha la Reghin.

Culturile principale sunt: muşeţel, mentă, mărar, cimbru, pătrunjel, rapiţă, soia.

Condiplant: prezent

În 2016 am iniţiat procedura de certificare BIO pentru 10 ha. În vederea plivirii am semănat grâu spelta, şi am obţinut rezultate foarte bune (3,5 t-ha).

În vederea prelucrării grâului spelta am înfiinţat un punct de lucru la Tg. Mureş, pe strada Gh. Doja nr. 76. La acest punct de lucru se desfăşoară următoarele procese de prelucrare: curăţare, decorticare, măcinare, cernere, ambalare, control al calităţii.

Măcinarea se desfăşoară în condiţii blânde, în moară cu piatră vulcanică (suprafeţele metalice înlesnesc descompunerea componentelor utile). Măcinarea se efectuează totdeauna din grâu spelta proaspăt decorticat, asfel valorile microbiologice sunt bune.  Punctul de lucru este autorizat (724/20.08.2018).

Avem speranţa ca în viitor să extindem gama de făinuri cu făină integrală din secară, mei, ovăz, hrişcă.

Condiţii de prelucrare

depozitare

silozuri Condiplant
Silozuri

Pentru a păstra calitatea, imediat după secerare, produsul se depozitează în silozuri din plastic închise, dar cu aerisire, dotate pentru încărcare şi descărcare cu transportoare elicoidale.

curăţare/decorticare

Mașină de decorticat Condiplant
Mașină de decorticat

Pe parcursul procesului de curăţare/decorticare eliberăm grâul spelta de palee, iar meiul şi hrișcă de pleavă.

triere

Mașină de treierat Condiplant
Mașină de treierat

În timpul trierii, cu un sistem cu site orizontale, eliminăm materialul nedecorticat şi pleava rămasă în timpul separării.

măcinare

Moară Condiplant
Moară

Bobul curat ajunge în cuva cu un transportor elicoidal, de unde printr-un dozator reglat ajunge în moară.

Moara este dotată cu două petre, una statică şi cealaltă rotativă, confecţionate din piatră vulcanică. Măcinarea cu piatră protejează componentele utile (aminoacizi, vitamine, proteine etc.) la descompunere catalitică.

cernere

Mașină de cernut
Mașină de cernut

Făina integrală se poate separa cu ajutorul unei site circulare în fracţii de 400 şi 700 microni, precum în tărâţă.

Măsurarea temperaturii cu termometru digital este continuă.

control

Laborator
Laborator

Făina produsă ajunge în laborator şi este supusă analizei fizico-chimice, precum şi altor analize conform SF 01.01/2018.