Teljeskiőrlésű tönkölybúza finomliszt

Teljeskiőrlésű tönkölybúza finomliszt 1 kg
Teljeskiőrlésű tönkölybúza finomliszt 1 kg
Teljeskiőrlésű tönkölybúza finomliszt 5 kg
Teljeskiőrlésű tönkölybúza finomliszt 5 kg
Tönköly korpa 500 g
Tönköly liszt
Tönköly liszt
Hántolt tönköly szemek
Hántolt tönköly szemek
Hántolatlan tönköly szemek
Hántolatlan tönköly szemek

Tönkölybúza

Történet

A tönkölybúzát néhány éve fedezték fel újra, amikor a búza és a búzából készített liszt egészségesebb alternatívája után kutattak. S ezzel visszatértek az egyik olyan gabonához, amit évezredeken át fogyasztott az emberiség. A tönköly betegségekkel és kártevőkkel szembeni rendkívüli ellenálló-képességének köszönhetően nem szorul vegyszeres védelemre, ezért igen alkalmas biotermesztésre. Ezen felül a tönköly még a sugárzásnak is ellenáll. Magas kovasavtartalma miatt jótékonyan hat a gondolkodásra és koncentrációs képességekre. A bőrgyógyászok bőrápoló hatása miatt és idült bőrgyulladások (neurodermitisz) gyógyítására javasolják a tönkölybúzás étkezésre való átállást.

Az ÖKO-10® történelme az 1980-as évek elején kezdõdött, amikor génbanki anyagokat felhasználva Kalmár Gergely újra elkezdte vetni e növényfajt. A szelekciók és beltartalmi vizsgálatok eredményeként az elsõ fajtajelölt bejelentését 1995-ben végezték el ÖKO-10® néven. 1998-ban a fajta állami elismerést, majd 2000-ben szabadalmi védelmet kapott. Ebben az évben az EU-ban is regisztrálták.

Tartalom

Sikértartalmának köszönhetően a tönkölybúzából kitűnő minőségű péksütemények, kelt tészták, kenyerek süthetők, amelyek hosszabban eltarthatók, mint a többi kenyérgabonából készültek.

A természetes gyógymódok között a búzafű-kúra válik egyre népszerűbbé, mely szerint a csíráztatott magvakból felnövekvő körülbelül tíz napos búzafűből kipréselt, nagy fehérjetartalmú friss levet naponta kell fogyasztani.

A hántolt magok a rizshez hasonlóan megfőzhetők, megpuhulásukhoz mintegy fél órára van szükség. A tönkölylisztből tisztított vízzel és tengeri sóval készítik a sok tönkölyfehérjét és kevés szénhidrátot tartalmazó tönköly javát vagy szejtánt, ami kiváló húspótló.

A búzasör mintájára a tönkölyből sört is készítenek. A Kneipp-kúra feltalálója a tönkölyt pörkölve pótkávénak használta.

Teljeskiőrlésű tönkölybúza finomliszt

Tartalom

A Condiplant saját termesztésű tönkölyt használ a teljes kiőrlésű liszt előállításához. A Maros menti farmon ÖKO-10® tönkölybúza termesztése átállási, vegyszermentes körülmények között zajlik.

Ha valamiből érdemes teljes kiőrlésű lisztet készíteni, hát éppen a tönkölybúza az, ugyanis – bizonyára vastag pelyvájával összefüggően – alig van korpája, csak egy vékonyka hártyája, ami így alig „nehezíti” a lisztet, tehát kiválóan alkalmas nemcsak kenyérfélék, hanem finom cukrászati termékek készítésére is. Szinte bármilyen cukrász terméket el tudunk készíteni teljes kiőrlésű tönkölybúzából. Ami a kenyereket illeti, a teljes őrlésűt itt is célszerű kovászolni, de nem kell hozzá semmilyen adalék.

Magasabb a fehérje- és sikértartalma, mint a többi búzának, számos, az emberi szervezet számára hasznos aminosavakat tartalmaz, nagyon magas a vitamintartalma, illetve fontos kalcium-, magnézium-, szelén- és foszforforrás.

Felhasználás

Teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt ideális alapanyag bármilyen a házilag készített teljes kiőrlésű sütemény vagy étel tápanyagokban gazdag elkészítéséhez:

    • természetes forrása a szervezet számára fontos ásványi anyagoknak, mint a réznek, a vasnak, a magnéziumnak, a mangánnak, a foszfornak és a cinknek,
    • természetes forrása továbbá B3, B6 és B9 (folsav) vitaminoknak,
    • természetes módon 25%-kal több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos finomlisztek,
    • a hagyományos, teljes kiőrlésű búzaliszttel készült receptek elkészítésére kiválóan használható, annak egyes B vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdagabb alternatívájaként.

Előállítás

A Condiplant teljes kiőrlésű finomliszt előállítása lávaköves kismalomban kíméletes körülmények között történik. A lassú őrlés nem változtatja a tönkölybúza szem minőségét, a liszt minősége jobb mint az ipari körülmények között, gyorsan őrölt liszt minősége, mely a szemet 80 fokra is felhevíti. A liszt finomságát a 400 μm-es szita biztosítja, ezért a cukrásztermékek készítésére is alkalmas.

Dokumentáció

Vitamintartalom

Vitamin mennyiségRBÉ%*
A vitamin10 UI0%
B6 vitamin0,23 mg12%
E vitamin0,79 mg4%
K vitamin3,6 μg4%
Tiamin0,364 mg24%
Riboflavin0,113 mg7%
Niacin6,846 mg34%
Pantoténsav1,068 mg11%
Folsav45 μg11%

*Referencia beviteli érték egy felnőtt számára 100 g termékre.
Forrás: skipthepie.org

Ásványtartalom

ÁsványMennyiség RBÉ%*
Kálcium27 mg3%
Vas4,44 mg25%
Magnézium136 mg34%
Foszfor401 mg40%
Kálium388 mg8%
Nátrium8 mg0%
Cink3,28 mg22%
Réz0,511 mg26%
Mangán2,983 mg149%
Szelén11,7 μg17%

*Referencia beviteli érték egy felnőtt számára 100 g termékre.
Forrás: skipthepie.org