Condiplant

Condiplant történet

A Condiplant Kft 2013 ban alakul.
Tevékenységi terület: gyógy- és fűszernövények termesztése, spontán flórából történő begyűjtés, és ezen növények feldolgozása.
A termesztő és feldolgozó tevékenység Nyárádgálfalván indult. Az alapítók családi termőföld területei Vajdaszentivány és Szászrégen határában vannak, melyek minősége sokkal jobb mint a Nyárádmenti földeké, így 2014-től a Condiplant Kft bérbe vette ezeket a területeket és a feldolgozás is átkerül Vajdaszentiványra. Jelenleg 22,5 ha van művelésben Vajdaszentivány határában és 14,0 ha Szászrégen határában.
Főbb termesztett növények: kamilla, menta, kapor, csombord, levélpetrezselyem, repce, szója.

Condiplant jelen

2016-ban elinditottuk 10 ha Bio minősítését. Ennek gyomtalanítása érdekében Tönköly búzát vetettünk, ennek termesztésével is nagyon jó eredményeket értünk el (3,5 t/ha).
Tönkölybúza feldolgozására munkapontot hoztunk létre Marosvásárhelyen, Dózsa György utca 76 szám alatt. A munkapont a következő feldolgozási folyamatokat foglalja magába: tisztítás, hántolás, őrlés, szitálás, csomagolás, minőségi ellenőrzés.
Az őrlés kíméletesen, lávaköves malomban történik (a fém őrlőfelületek elősegítik a hasznos hatóanyagok bomlását). Az őrlés mindig frissen hántolt búzából történik, így a mikrobiológiai értékek is jónak mondhatóak. A munkapont élelmiszeripari szempontból engedélyezett (724/20.08.2018).
A továbbiakban reményeinknek megfelelően bővül a gyógylisztek palettája teljes kiőrlésű finom lisztekkel, mint rozs, köles, zab, hajdina.

Feldolgozási körülmények

tárolás

Condiplant silók
Silók

A tárolás zárt, de szellőző, ki- és betároló csigával ellátott, mérőcellás műanyag silóban történik, rögtön aratás után, így a termék minőségét megőrzi.

tisztítás-hántolás

Condiplant Hántoló
Hántoló

A tisztítás-hántolás folyamán a tönkölybúzát megszabadítjuk a tokláztól, illetve a kölest, hajdinát a szemet borító pelyvától.

rostálás

Condiplant Rosta
Rosta

A rostálás folyamán a hántolatlan, illetve a szeparáció után maradt pelyvát síkszita rendszerrel kitisztítjuk.

őrlés

Malom
Malom

A megtisztított szemek a malom felhordó csiga garatjába kerülnek, onnan meg beállított adagolón keresztül a malomba.

A malom lávakőből kialakított forgó- és állókővel van felszerelve. A lávaköves őrlés óvja a hasznos hatóanyagokat (aminosavak, vitaminok, fehérjék, stb.) a katalitikus bomlástól.

szitálás

Szita
Szita

A teljeskiőrlésű liszt egy vízszintes körszitával osztályozható, finom 400 és 700 mikrométeres frakcióra, valamint korpára.

A hőmérsékletmérés állandóan történik az őrlés folyamán, digitális hőmérővel.

ellenőrzés

Laboratórium
Laboratórium

Az előállított liszt laboratóriumba kerül, és fiziko-kémiai, valamint egyéb analízisnek vetjük alá a SF 01.01/2018 előírásainak megfelelően.